Online spelletjes spelen en spelobjecten kunnen voelen

In de toekomst is het wellicht mogelijk om online spelletjes te spelen, waarbij de objecten in het spel tastbaar worden en het gevoel gecreëerd wordt dat de speler de objecten betast. Disney Research is namelijk bezig met het ontwikkelen van een touchscreen dat deze ervaring mogelijk moet maken. De onderzoekstak van het Amerikaanse bedrijf wil een touchscreen dusdanig ontwerpen dat je als speler een afgebeeld object kunt voelen.

Om dat effect te kunnen bereiken zal het scherm waarop online spelletjes gespeeld kunnen worden oneffenheden simuleren. Het scherm zelf zal daarbij geen verandering ondergaan. Er wordt in de touchscreens van tabels en smartphones al gebruik gemaakt van elektrische spanning, waarbij het apparaat doorkrijgt welk deel van het scherm aangeraakt wordt. De gebruikers van het apparaat voelen deze elektrische spanning niet, maar als Disney research het voltage verandert, dan wordt het mogelijk om gebruikers het reliëf te laten voelen op het scherm.

Er wordt daarvoor een algortime gebruikt om afbeeldingen te analyseren om vervolgens vast te stellen, welke reliëf daarop van toepassing is. Een voorbeeld van het voelen van een reliëf is mogelijk bij het gebruiken van kaarten, waarbij het hoogteverschil op de kaart kan worden gevoeld.

De software biedt tevens de mogelijkheid om live beelden te analyseren en dat zou het voor mensen die niet kunnen zien mogelijk moeten maken om hun directe omgeving te kunnen voelen als het live beeld wordt aangeraakt. Disney Research is volop bezig met de ontwikkeling, maar het zal nog wel enige tijd in beslag nemen voordat de techniek ook daadwerkelijk bij online spelletjes wordt toegepast.

 



Geschreven op 10-09-13 door Spelletjes.org