Ruim 1 miljoen Nederlanders kijken naar streams van spelletjes

Ongeveer tien procent van de Nederlanders kijkt wel eens via streams naar gamers die online spelletjes spelen. Het is een populaire bezigheid in de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar. Multiscope heeft een marktonderzoek uitgevoerd waar 6.700 personen in Nederland hebben deelgenomen. Hieruit is naar voren gekomen dat 1,3 miljoen Nederlanders wel eens streams van gamers volgen. Ongeveer een kwart van de hierboven genoemde leeftijdscategorie volgt streams van online spelletjes.

Er zijn een aantal games die qua populariteit om te volgen er met kop en schouders bovenuit steken. Het gaat dan onder meer om het online spel League of Legends en om het kaartspel Hearthstone. Ook FiFa is wat dat betreft een populaire game om te volgen als iemand het aan het spelen is. Er is een top vijf samengesteld en er zijn dan ook nog twee populaire spellen, namelijk Call of Duty en Rocket League. Er worden vooral veel gamestreams via YouTube uitgezonden en het grootste deel, namelijk 91 procent volgt de gamers dan ook via dit kanaal.

Overigens is het uit het onderzoek niet helemaal duidelijk geworden of het gaat om volgen van een live gamestream of niet. Het kan namelijk ook zo zijn dat de streams al eerder op zijn genomen en dat daarnaar gekeken wordt. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat meer dan de helft van de Nederlanders wel een online spelletje speelt. Bijvoorbeeld op de pc, tablet of smartphone. Ook worden er games op een console gespeelt. Opmerkelijk is dat vrouwen de voorkeur geven aan het mobiel spelen op de smartphone en de mannen vaker spelen op de pc of console.

 Geschreven op 01-17-18 door Spelletjes.org