Online spelletje voor inzamelen afval door scholen

Het opruimen van zwerfaval is natuurlijk veel leuker aan de hand van een game. In Heerlen zijn er een zevental middelbare scholen die afval gaan inzamelen met aparte machines die gekoppeld is aan een spelletje. Canny is de ontwikkelaar van de game voor het inzamelen van zwerfafval en het eerste project is al enige weken geleden gestart. In totaal zijn er vijfduizend leerlingen die naar een van de zeven middelbare scholen gaan. De scholen zijn voorzien van speciale recyclemachines en op de machine is een spelletje geïnstalleerd. De game moet scholieren motiveren om het afval van de straat in de machine te stoppen.

Bij dit spelletje wordt op het scherm van de recyclemachines uiteraard de score bijgehouden, wat nog een grotere stimulans is om afval in te zamelen. Er wordt een high score getoond en aan de hand daarvan is te zien wie op dat moment de leerling is die het meeste afval in de machine heeft gedaan. Er is bovendien een webapplicatie beschikbaar om na te gaan wat de eigen scores zijn van de individuele leerling. Verder wordt de gelegenheid geboden om een uniek gamepersonage te maken voor het spel.

Het spelletje Canny draagt bij aan het op een positieve manier leren om vuil en afval niet weg te gooien op straat of te laten liggen, maar in te zamelen. Er is bij het spelletje steeds sprake van een beloning van goed gedrag en voor leerlingen is het natuurlijk veel leuker om met het weggooien van afval rekening te houden als er een spelletje aangekoppeld is.

 Geschreven op 12-16-15 door Spelletjes.org