Uren online spelletjes spelen niet altijd slecht voor ontwikkeling

Er zijn veel ouders die kinderen een beperkte tijd de gelegenheid geven om op de computer, laptop of tablet online spelletjes te spelen of andere online activiteiten te ondernemen. Ouders willen daarmee voorkomen dat kinderen te veel tijd doorbrengen achter het beeldscherm. Algemeen bestaat namelijk de opvatting dat het langdurige doorbrengen van tijd achter een beeldscherm niet goed voor de ontwikkeling zou zijn. Dat blijkt nu echter mee te vallen volgens het Nederlands Jeugdinstituut.

Er kan wel angstig over worden gedaan, maar in de realiteit zijn beeldschermen niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Het blijkt volgens het instituut helemaal niet per definitie slecht te zijn voor de ontwikkeling van kinderen als er uren achter een beeldscherm wordt doorgebracht.

Het instituut heeft een pakket gelanceerd voor ouders en opvoedspecialisten met daarin tips en adviezen. Er wordt bijvoorbeeld geadviseerd dat ouders met hun kind in gesprek gaan om de risico’s door te nemen en ook dat er ruimte wordt gemaakt om tijd aan andere dingen te besteden.

De experts hebben bovendien laten weten dat veel online spelletjes en apps zeer leerzaam kunnen zijn voor kinderen. Zo zijn er applicaties beschikbaar die kinderen in de gelegenheid stellen om problemen en raadsels op te lossen. Een ander voorbeeld is het spel Minecraft, waarbij er samen dingen gebouwd kunnen worden. Met het spelen van de game Clash of clans leren kinderen weer wat anders, zoals het begeleiden van ee stam. Educatieve spelletjes kunnen leuk worden als er een kinderheld deel van uitmaakt, zoals Mega Mindy.

 



Geschreven op 06-24-15 door Spelletjes.org