Online spelletjes spelen kan rugklachten veroorzaken

Online spelletjes spelen op een tablet of smartphone kan rugklachten veroorzaken bij kinderen die in de groei zijn. De kinderen zitten vaak in een verkeerde houding online spelletjes te spelen met een kromme rug. Bij het lang aanhouden van een dergelijke positie kunnen er op den duur rugklachten ontstaan. Deskundigen en artsen hebben een waarschuwing doen uitgaan voor dit nieuwe verschijnsel.

Er is al een benaming voor bedacht, namelijk de gameboyrug. Een Finse studie heeft uitgewezen dat de ruggen van veertig procent van de jongeren in de leeftijdscategorie tussen de 8 en 18 jaar lijken op de rug van een persoon van 50 jaar. Het onderzoek is gedaan door middel van MRI scans. Overigens hebben niet alle kinderen zelf door dat zij een slechte rug hebben, want een groot deel heeft geen klachten. Die klachten kunnen echter later wel komen op het moment dat de rug volgroeid is.

Bij het online spelletjes spelen zit een kind vaak voorover gebogen en daardoor komt er een grote druk op de rug te staan. De rug groeit op den duur dan krom. De verwachting is dat er een nieuwe generatie komt die over een zwakke rug zal beschikken. De deskundigen voorspellen dan ook dat de zitbochel weer terug komt, zoals kinderen die vroeger hadden als er kinderarbeid moest worden verricht. Een buktest kan uitwijzen of er sprake is van een kind met een gameboyrug. Een kind moet door voorover te hangen de voeten kunnen aanraken, waarbij een n-vorm moet ontstaan. Wie een gameboyrug heeft, zal niet in staat zijn om de voeten aan te raken.

 Geschreven op 08-14-13 door Spelletjes.org