Consumenten kopen voor miljoenen aan online spelletjes

Consumenten in Nederland besteden niet alleen veel tijd aan het spelen van online spelletjes, maar betalen er ook graag voor. Naar schatting hebben de consumenten in Nederland vorig jaar voor een bedrag van bijna 140 miljoen euro online spelletjes gekocht. Het geld werd daarbij onder meer besteed aan online games op sociale netwerken, maar ook op websites en op smartphones. Deze gegevens komen voort uit de gegevens van de marktscan naar online spelletjes van de Autoriteit Consument en Markt.

Het totale bedrag dat aan games werd besteed in 2012 is nog hoger, want dat bedrag komt uit op ongeveer 570 miljoen euro. Aan online spelletjes werd 53 miljoen euro besteed en aan mobiele spellen een bedrag van 54 miljoen euro. Aan spelletjes op sociale netwerken werd een bedrag van 32 miljoen euro uitgegeven. De rest van het geld werd besteed aan games voor consoles en voor op de computer. In 2011 waren er 3,2 miljoen mensen die tijd hebben besteed aan het spelen van mobiele spellen en dat aantal steeg vorig jaar tot 4,4 miljoen spelers. Ruim vijf miljoen mensen in Nederland hebben vorig jaar een online spelletjes gespeeld en een totaal van 3,3 miljoen mensen heeft op sociale netwerken een game gespeeld.

Overigens is het ACM wel bezorgd over de betalingen die door kinderen worden verricht die online spelletjes spelen. Kinderen kunnen minder goed een onderscheid maken tussen punten en geld als zij een game aan het spelen zijn, waarbij vooral de in-app aankopen op smartphones en tablets tot problemen kunnen leiden.

 



Geschreven op 07-22-13 door Spelletjes.org