Verslaving aan online spelletjes door iPadschool

Er is een verhaal in de media verschenen, waarbij een moeder laat weten dat haar zoon door de iPadschool  een verslaving heeft ontwikkeld met het spelen van online spelletjes. De iPadscholen in Nederland zijn op initiatief van onder meer Maurice de Hond opgericht aan de hand van het concept van Steve Jobs, waarbij er sprake is van onderwijs voor een nieuwe tijd.

De bedoeling van deze scholen is dat de kinderen onderwijs krijgen via de iPad. Alle leerlingen beschikken in de klas dan ook over een eigen iPad, waarbij de nadruk wordt gelegd op het stimuleren van creativiteit en samenwerking. De lessen zijn niet vastomlijnd en in de plaats daarvan zijn het de leerlingen, die in samenwerking met de ouders en de coach het onderwijsprogramma vast te stellen.

Nu is er een jongen die volgens de moeder door de iPadschool een verslaving heeft ontwikkeld voor het spelen van online spelletjes. Op school is het bijvoorbeeld ook mogelijk om op de iPad online spelletjes te spelen. De lesstof kan tevoorschijn worden getoverd op het moment dat de leraar langsloopt om daarna weer weg geklikt te worden en verder te gaan met het spelen van online games. Ook bleek de moeder niet tevreden over de resultaten van het onderwijs, want de jongen bleek eenmaal thuis na een schooldag weinig van de lesstof te hebben meegekregen. Dat was dan weer een gevolg van het spelen van online spelletjes op school in plaats van te leren.

Er is overigens een subsidie verstrekt van het ministerie aan de Open Universiteit die een onderzoek gaat uitvoeren naar de effecten van de iPadscholen.

 



Geschreven op 03-25-15 door Spelletjes.org