Falen bij spelen online spelletjes wekt agressie op

Online spelletjes die geweld bevatten worden vaak als oorzaak genoemd voor het ontstaan van agressie en frustratie tijdens het spelen. Uit onderzoek is echter gebleken dat het falen tijdens het spelen van een online spelletje tot frustratie en agressie leidt en niet het geweld in de game zelf. Het onderzoek werd uitgevoerd door psychologen van de Amerikaanse University of Rochester, waarbij er speciale games werden ontwikkeld waarbij een aantal spelelementen konden worden aangepast. De bediening, interface en moeilijkheidsgraad waren variabel.

Aan het onderzoek hebben zeshonderd personen deelgenomen die de online spelletjes in een gewelddadige en niet-gewelddadige variant hebben gespeeld. Na het spelen van de games werden de deelnemers getest op agressieve gevoelens, gedachten en gedragingen. Tijdens de experimenten werd door de onderzoekers regelmatig een gelijk patroon geconstateerd. Het bleek namelijk dat niet het verhaal zelf tot frustratie en agressie leidde, maar het slecht spelen daartoe aanleiding gaf. Het leidt tot frustratie als een speler een spelletje niet kan uitspelen en dat heeft tevens een negatieve invloed op het plezier bij het spelen van een game.

De psychologen zijn tot de conclusie gekomen dat het te eenvoudig is om te stellen dat een gewelddadig spel ook daadwerkelijk agressie opwekt. Het is namelijk ook zo dat niet-gewelddadige games tot agressie kunnen leiden, bijvoorbeeld tijdens het spelen van Tetris of Candy Crush, die toch geen enkele vorm van geweld kennen. Iedereen die wel eens een online spelletje speelt en daarin faalt, ervaart wel eens het gevoel van frustratie, maar dat motiveert vaak alleen maar om opnieuw te beginnen.

 



Geschreven op 04-09-14 door Spelletjes.org