Kinderen worden niet agressiever door online spelletjes

Een studie die onlangs is afgerond heeft uitgewezen dat kinderen met ADHD die online spelletjes of agressieve games spelen niet meer agressie vertonen. Er zijn tijdens de studie in totaal 377 kinderen onderzocht met een gemiddelde leeftijd van 13 jaar. De kinderen die aan het onderzoek hebben deelgenomen, beschikken over een aandoening als ADD of andere stoornis.
 
Tijdens het onderzoek werden de kinderen in de gelegenheid gesteld om spelletjes te spelen als Mortal Combat en Halo. Uit de studie kwam naar voren dat de kinderen die de gewelddadige online spelletjes hebben gespeeld minder agressie vertoonden en ook werd er minder pestgedrag waargenomen tussen de kinderen. Er werd dan ook geen link gevonden tussen het spelen van gewelddadige games en een toename van agressie onder de kinderen die aan een depressie of gedragsstoornis leiden.

Er is overigens tijdens de studie geen rekening gehouden met extreme situaties als massamoorden na het spelen van gewelddadige spellen. De onderzoekers zijn van mening dat niet meer algemeen vastgesteld kan worden dat het spelen van agressieve games door kwetsbare kinderen ook tot meer agressie leidt. Aangezien de meeste jongeren wel eens games spelen, zou het volgens de onderzoeker vreemd zijn als jeugdige criminelen nooit dergelijke games zouden spelen.

Het onderzoek heeft deel uitgemaakt van een groter project. De regering in Amerika heeft subsidies voor een groot project verstrekt om te onderzoeken wat de effecten zijn als kinderen games spelen waar veel geweld in voorkomt. Het onderzoek werd uitgevoerd door Dr. C. Ferguson van de Stetson University en werd daarin bijgestaand door onderzoeker C. Olson.

 



Geschreven op 08-28-13 door Spelletjes.org