Jongens vaker verslaafd aan games

Er is een onderzoek uitgevoerd door Universiteit Utrecht en daaruit is gebleken dat tien procent van de jongens in Nederland met een leeftijd tussen 12 jaar en 15 jaar verschijnselen vertonen die duiden op een verslaving aan het spelen van games. Er hebben 2.600 jongeren aan het onderzoek meegedaan. Onder de meisjes die aan het onderzoek hebben meegedaan, blijkt dat minder dan één procent verslavingsverschijnselen aan het spelen van games vertoond.

Tijdens het onderzoek werd onder meer gevraagd hoelang er iedere dag wordt gespeeld. Er zijn een aantal criteria gebruikt die in bepaalde mate vast kunnen stellen of er bij de betreffende jongeren sprake is van problemen met betrekking tot gamen.

Het blijkt verder dat jongens iedere week gemiddeld wel 16 uur spelen en dat is in vergelijking met meisjes in dezelfde leeftijdscategorie 11,5 uur meer, want meisjes spelen gemiddeld 4,5 uur per games en online spelletjes. Er zijn een aantal populaire consolegames die jongens graag spelen. Het gaat dan onder meer om Grand Theft Auto en Call of Duty. Meisjes geven vaker de voorkeur aan het spelen van mobiele spelletjes, waarbij onder meer Candy Crush tot de favorieten behoort. Jongens die gemiddeld 29 uur per week spelen, vertonen problematisch gamegedrag en voor meisjes is dat het geval bij het 12,5 uur spelen per week.

Overigens wordt pas van een verslaving aan het gamen gesproken indien er meerdere problemen ontstaan. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in het vertonen van ontwenningsverschijnselen, maar ook als de controle verloren wordt of als er conflicten ontstaan met familie.

 



Geschreven op 04-06-16 door Spelletjes.org