Spelletje spelen in de stoel bij tandarts


Als iemand mag kiezen tussen spelletjes spelen en een bezoek aan de tandarts dan zullen velen de voorkeur geven aan de eerste optie. In Nederland zijn er een groot aantal kinderen en jongeren in meer of mindere mate bang voor een bezoek aan de tandarts. Daar is nu een oplossing voor gevonden door studenten van de TU Delft, die een speciale videogame hebben ontwikkeld.

Patiënten in de leeftijdsgroep van 8 jaar tot 15 jaar kunnen tijdens een behandeling bij de tandarts uitstekend worden afgeleid met een spelletje. Voor het computerspel kan een 3D computerbril worden opgezet en vanuit de tandartsstoel kan de videogame met een spelcontroller bestuurd worden.

Het spelletje is inmiddels getest door jongeren en door tandartsen. Beide partijen zijn volgens de hoogleraar Rob Kooij meer dan enthousiast. Rob Kooij is werkzaam bij TU Delft en bij TNO en kwam tijdens een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts op het unieke idee van een videospelletje. Het spelletjes idee kreeg tijdens de behandeling vorm vanwege een gedetailleerde tekening boven zijn hoofd. Daar werd namelijk alle aandacht naar toe getrokken, waardoor Rob vergat dat er in zijn mond werkzaamheden werden verricht door de tandarts. Het beeld van een spel flitste ineens voorbij, waarmee kinderen kunnen worden afgeleid van de angst. De tandarts kan daardoor zijn werk ook eenvoudiger verrichten.

De naam van het spel is heel toepasselijk Teeth Defender, waarin frisdrank en snoep de slechterikken vormen en de goede symbolen gevormd worden door onder meer tandenstokers, flosdraad en tandenborstels. Met de knijptubes kunnen witte klodders tandpasta op de snoepjes worden afgevuurd.



Geschreven op 11-23-11 door Spelletjes.org