Online spelletjes aanleiding onderzoek Consumentenautoriteit

De makers van online spelletjes lijken het beste met de kinderen voor te hebben, maar de  Consumentenautoriteit is toch van plan om een onderzoek in te stellen naar de eventuele misleiding van jongeren bij het spelen van online spelletjes.

Er worden met regelmaat meldingen ontvangen door de Consumentenautoriteit, die afkomstig zijn van jongeren en hun ouders, die geld kwijtraken aan het spelen van online spelletjes. Er zijn situaties, waarin jongeren zeker tientallen euro’s op maandbasis besteden aan het spelen van online spelletjes.

De Consumentenautoriteit wil graag onderzoeken of er sprake is van het misleiden van jongeren bij online spelletjes en als dat zo is, op welke basis dat dan gebeurt. Het gaat vooral om spelletjes die gratis worden aangeboden, maar waarvoor spelers worden verleid met het aankopen van extra digitale voorwerpen, die in het spel gebruikt kunnen worden. Overigens kunnen ouders hun bevindingen en klachten daarover doorgeven via de website Consuwijzer.

In de maand oktober van 2011 hebben de Stichting Mijn Kind Online en de Consumentenbond al uit een onderzoek kunnen concluderen dat spelletjes kinderen geld kunnen kosten zonder dat zij daar zelf enig benul van hebben. Naast het onderzoek naar misleiding bij het spelen van online games zal de Consumentenautoriteit ook een onderzoek instellen ten aanzien van de naleving van garantievoorwaarden op het gebied van mobiele telefoons. Ook onbetrouwbare webwinkels zullen onder de loep worden genomen door deze autoriteit, want het aantal klachten over webwinkels neemt schrikbarend toe.

Wie online spelletjes wil spelen kan dat echt op vele websites gratis doen, zonder dat daar kosten voor in rekening worden gebracht. Daar kan iedereen dus rekening mee houden.

 



Geschreven op 02-07-12 door Spelletjes.org