Nieuw wereldwijd systeem met leeftijdsadvies voor spellen

Voor het bekijken van films bestaat er een leeftijdsadvies, maar dat geldt ook voor het spelen van spelletjes en games. Alleen op dit moment is er wereldwijd gezien nog geen sprake van een uniform systeem. In Europa draagt de PEGI de verantwoordelijkheid en de ESRB is weer verantwoordelijk in de Verenigde Staten.  En in tal van andere landen zijn er nog weer meer organisaties die zich bezighouden met leeftijdsadviezen voor online spelletjes en games. Daar lijkt verandering in te komen met de komst van een universeel systeem voor leeftijdsadviezen.

De organisaties in verschillende landen zijn in overleg getreden om samen een universeel systeem te ontwikkelen. Dit initiatief is ingegeven doordat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om spellen te downloaden op bijvoorbeeld smartphones. Voor deze spellen is er namelijk nog geen keuring. Dergelijke te downloaden spellen worden wel wereldwijd aangeboden. Met de toenemende populariteit van online spellen te downloaden games wordt er nu dus gewerkt aan een universeel systeem voor het verstrekken van leeftijdsadviezen.

Het is overigens nog niet bekend wanneer het wereldwijde systeem voor leeftijdsadviezen er zal komen. De organisaties zijn in elk geval druk bezig met overleggen en dat neemt uiteraard enige tijd in beslag. Er moet natuurlijk onder meer eenduidigheid komen over de invulling van een dergelijk systeem dat over de hele wereld toegepast kan worden. Overigens zal het waarschijnlijk bij een leeftijdsadvies blijven, zodat het als richtlijn aangenomen kan worden.

Het spelen van online spelletjes blijft dus voor iedereen gewoon toegankelijk. In het aanbod van online spelletjes is er overigens vaak wel een advies voor leeftijdsgroepen te ontdekken.



Geschreven op 02-22-12 door Spelletjes.org